Wat doet Veilig Thuis?
Iedereen heeft weleens ruzie en gedoe thuis. Maar soms is het thuis zo naar, dat je je niet meer veilig voelt. Kindermishandeling is nooit de schuld van het kind. Ieder kind hoort op te groeien in een veilige thuissituatie. Jij hebt hier recht op! Je hoeft je dus nooit schuldig te voelen. Bij huiselijk geweld en/of kindermishandeling helpt Veilig Thuis jou en je ouders en/of andere mensen die voor je zorgen.
Soms lukt het ouders/verzorgers niet om goed te zorgen voor jou en/of andere mensen in het gezin. Hierdoor voel je je niet veilig. Veilig Thuis denkt mee over de hulp die nodig is. We gaan in gesprek met jou en met je ouders/verzorgers over hoe het thuis gaat. En ook over wat er nodig is om het beter te maken.
Als Veilig Thuis met jou in gesprek gaat, dan gebeurt dit op school of bij jou thuis. Twee medewerkers komen met je praten over hoe het met jou gaat. Over wat leuk is, maar ook over minder leuke dingen die gebeuren. Denk aan onderwerpen als familie, vrienden, school, geheimen, social media, wensen en hulp vragen. Het is belangrijk dat jij dit vertelt, zodat we jou en je familie kunnen helpen. Je kunt alles vertellen. Wij luisteren naar jou en oordelen niet.
Wat zijn jouw rechten?
Als je 12 jaar of ouder bent, dan heb je er bijna altijd recht op om je dossier te lezen. In jouw dossier staat alle informatie over jouw situatie. Zoals de verslagen van gesprekken die door ons gevoerd zijn. Als je het ergens niet mee eens bent, mag je altijd een klacht indienen.
Als je 16 jaar of ouder bent, heb je nog meer rechten. Bijvoorbeeld dat wij je ouders niets over jou mogen vertellen. Tenzij jij het goed vindt of de situatie te gevaarlijk is.