Ouderenmishandeling: wat gebeurt er achter de voordeur?

Mishandeling van ouderen, dat klinkt als iets dat de buurvrouw overkomt of als een krantenartikeltje op pagina 14. Niet iets dat in onze eigen kring voorkomt. Tóch wel. Want ouderenmishandeling kan bij iedereen ontstaan, al dan niet met kwade opzet.

Bij de term ‘ouderenmishandeling’ krijgen we meteen visoenen van fysiek mishandelde ouderen. En ja, dat komt zeker ook voor. Maar wat te denken van lichamelijke en emotionele verwaarlozing, seksueel of financieel misbruik? Niet goed te praten, maar deels wel verklaarbaar door het feit dat we over het algemeen ouder worden en vaak langer thuis blijven wonen. Dit maakt afhankelijker van de omgeving, in eerste instantie van de eigen partner, kinderen, familie, buren of andere mantelzorgers.

Signalen

Ouderenmishandeling is lang niet altijd zichtbaar. Maar bij de volgende signalen zouden alarmbellen moeten afgaan:

  • Lichamelijk: blauwe plekken, schrammen, fracturen of zwellingen
  • Psychisch: verward, suf of lusteloos. Ook angst of boosheid kunnen signalen zijn, zonder dat er een duidelijke oorzaak is
  • Verwaarlozing: afvallen, uitdroging, onverzorgde wonden of slechte hygiëne
  • Financiële uitbuiting: onverklaarbare geldopnames, onverklaarbare schulden of kwijtraken van spullen

Wil je meer weten of heb je vermoedens van ouderenmishandeling? Je kunt (anoniem) bellen via 0800-2000 of met ons chatten. De medewerker luistert naar je verhaal, geeft advies en helpt je (wanneer nodig) van een vermoeden een melding te maken.

Brochures

Er zijn ook brochures beschikbaar: